március 10, 2012

forgácsok

Az utóbbi 10 percben a következők fogalmazódtak meg bennem olyan hirtelenséggel, hogy muszáj volt kiírnom magamból:

1.
Kezdem azt gondolni, hogy az érdem egyáltalán nem valid kategória. A fontos és evilágon túlmutató dogok egyszerűen nem érdem kérdései. Az, hogy milyen életed van, nem érdem kérdése. Hogy sorscsapások érnek-e vagy rádmosolyog-e a szerencse, nem érdem kérdése. A szeretet nem érdem kérdése. Persze, azt kapod vissza, amit adsz, és ha a sorsodat nem is tudod mindig befolyásolni, azért nagymértékben a te saját hozzáállásodon és önerődön múlik, hogyan látod és kezeled az életed történéseit, hogyan és mennyit teszel hozzá, mit hozol ki belőle. De az érdemhez ennek semmi köze. Az érdem emberi kategória, mesterséges érték, amit mi hoztunk létre a kölcsönös elismerés és motiváció céljából. Jobban működik a társadalom így. Olyan ez, mint a pénz. Hasznos, persze - de egy ponton túl egész egyszerűen elenyészik a jelentősége. (Érdemből nem lesz jó neked a túlvilágon, csak ha szerettél.)

2.
Aztán van az a gyönyörű Rolling Stones-idézet, hogy You can't aways get what you want. Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy ez egy áldás. Az ember hülye. Fogalma sincs, ki/mi kéne neki igazából. Amit ő akar, az korántsem biztos, hogy jó is lenne neki. Úgyhogy ha valami nagyon nem jön össze, annak valószínűleg megvan a maga oka. Próbálkozni persze lehet - de érdemes belátni, ha tényleg nem. És hú, de nehéz ebbe beletörődni. Utálatos dolog ez nagyon. (De ha utólag kiderül, hogy érdemes volt letenni a vágyottról, az meg nagyon megnyugtató. :))

3.
Az ártás pedig sose jó. Még úgy se, hogy valaki nekem ártott, ezért én most visszaártok. Amikor másnak ártasz, igazából magadnak ártasz, függetlenül attól, ki kezdte. Ennyi.
Ezért vagyok magamra határtalanul kiakadva, ha miattam, főleg az önzőségem miatt, mások sérülnek. Csak hajszolom az élvezeteket, tekintet nélkül arra, hogy ez másokra nézve milyen következménnyel jár. És újra és újra eljátszom ezt, pedig elvileg pontosan tisztában vagyok azzal, hogy lehetne ezt elkerülni. Fújfúj.

Nincsenek megjegyzések: