március 26, 2011

1984 - az eddigi legjobb megállapítás

Pont nem a könyv lényegi mondanivalójába tartozik. Winston elkezdi olvasni a könyvet.

"The book fascinated him, or more exactly reassured him. In a sense it told him nothing that was new, but that was part of the attraction. It said what he would have said, if it had been possible for him to set his scattered thoughts in order. It was the product of a mind similar of his own, but enourmously more powerful, more systematic, less fear-ridden. The best books, he perceived, are those that tell you what you know already."

"Bizonyos értelemben [a könyv] semmi újat nem mondott neki, de ez csak hozzájárult varázsához. Azt mondta el, amit ő mondott volna el, ha lehetővé vált volna számára, hogy rendezhesse szétszórt gondolatait. Egy olyan elme műve volt, amely hasonló az övéhez, de mérhetetlenül hatalmasabb, rendszeresebb, a félelemtől sokkal kevésbé lenyűgözött. A legjobb könyvek, értette meg, azok, amelyek azt mondják el az embernek, amit már tud."(ford. Szíjgyártó László)

És ez tényeg így van. Hogy ez eddig nem esett le..! A legjobb olvasmányélményeim aha-élmények. Jétényleg-élmények. Mikor nem a szádba rágják, mint Coelho (brrr), hanem megállapítanak valamit, aminek a pedzegetése tőled sem állt korábban távol.
Amúgy az egész könyv tényleg jó. Nyelvileg élvezet, tartalmilag nyomasztó, de jókat mond.

Nincsenek megjegyzések: