július 10, 2011

még mindig onnan

Ma öltöztem először a saját bőröndömből. Eddig olyan meleg volt, hogy Laura kölcsöncuccaiban kellett járnom. Jó, majdnem. De két ujjatlan felsőn és egy shorton kívül tényleg nem volt más nyárra való cuccom. Ma meg annyit hűlt, hogy -úristen- a shortom alá föl kellett vennem a leggingemet. Meg azért  a biztonság kedvéért magammal vittem egy pulcsimat is.
Ma elmentünk az Anders Zorn-múzeumba. Ő az egyik legnevesebb svéd festő (19-20. századforduló), és hú, hát a kiállítás alapján látható is, hogy miért. Mesteri az ecsetkezelése, nagyon jól bánik a színekkel, és úgy tudja elkapni a fényt, ahogy eddig keveseknél láttam. Egyedi perspektívából is tudott képeket festeni, ja és a vizet olyan élethűen tudja ábrázolni, ahogy szintén nagyon kevesen. Iszonyatosan imponáló alkotásai vannak. Ja, és nemcsak festett, hanem faragott, szobrászkodott és rézkarcokat is csinált. (A faragásai is kiválóak.) Nekem a vizeket és erdőket ábrázoló akvarelljei tetszettek a legjobban, de amúgy a morai parasztságról készült portréjai illetve a női aktjai miatt szokták ismerni.
Úgyhogy a bennem lakó műkedvelő esztétikumbolond is megkapta, ami neki jár. :) Pár kép előtt sikerült ottragadni és könnyes szemmel és elszorult torokkal bámulni azt a gyönyörűséget, ami odakanyarodott a bácsi ecsetje végéről.
Képcímekre nem nagyon emlékszem, úgyhogy a kedvenceimet nem nagyon sikerült levadászni a netről. Mindenesetre itt kettő:

Nincsenek megjegyzések: